Az albán kultúrára tett külső hatások a gasztronómiában is tökéletesen tükröződnek. Az olasz, török, görög és szerb ízvilág mind-mind visszaköszön az albán ételekben, melyeknek keveréke különleges helyi specialitásokat eredményez. A földrajzi fekvésnek köszönhetően tipikusak a mediterrán országokra jellemző zöldséges és gyümölcsös, valamint tengeri herkentyűkben és halakban gazdag ételek. Lássuk, melyek azok a tipikus albán finomságok, melyeket nyaralásunk során megkóstolhatunk, vagy akár otthon is elkészíthetünk.
Albánia, az intenzív ízek országa
Az egyik legnépszerűbb albán nemzeti étel, melyet már külföldön is elkészítenek, a burek. Ez a leveleles tésztából készült szendvicsszerű étel laktató, olcsó és a gyorskajákhoz hasonlóan mindenhol kapható. A hamburger helyi konkurenciájaként terjedt el és hatalmas népszerűségnek örvend a balkán országokban. Tölteléke igen változatos: általában túróval töltött, de lehet spenótos, húsos vagy akár édes verziót is kapni belőle.
Mivel Albániában sok a juh és a kecske, ezért gazdag hús- és tejforrásukat kihasználva, számtalan húsos ételt készítenek. Ilyen például a joghurtban sült bárány, amit tipikus cserépedényben készítenek el, vagy egy igazán megosztó, de ínyencségnek számító albán ételkülönlegesség, a birkabélbe töltött belsőségekből készült nyárs, a kukurec.
A speciális albán agyagedényben készült ételek is nagyon népszerűek. Ezeket általában borjúhúsból és zöldségekből készítik. Egy tipikusan ebben az edényben készült különlegesség a fergese, ami leginkább a magyar lecsóhoz hasonlít, azonban túróval készül. Tálaláskor még rotyog az étel, hiszen az agyagedény jól megtartja a hőt. Kukoricakenyérrel szokták fogyasztani.
A balkáni országokra jellemző rostilj is bármelyik étteremben megtalálható az étlapon. Ez egy rostonsült húsfélékből, halból, zöldségekből és sajtokból összeállított tál, melyet salátával és frissen sült lepénykenyérrel fogyasztanak.
Tipikus még a mindenhol kapható pisztrángból és tengeri herkentyűkből készült ételkülönlegesség, az albán módra készített babgulyás, a birkából vagy kecskéből készült fejleves és pacal, a fasírthoz hasonló húsgolyó, a kosz nevű jellegzetes joghurtital és a minden mennyiségben fogyasztható pirított magvak. Ha Albániában járunk tehát, biztosan nem fogunk éhezni, ráadásul minden nagyon kedvező áron beszerezhető.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.