Adria híradó

Hasznos információk az Adriai-tengerről és környékéről

Dolce vita: az olasz életstílus

Ha valaki egyszer ellátogat Olaszországba, jó eséllyel haza sem szeretne menni vagy mindenáron visszavágyik. A páratlan olasz kultúrából árad az élet szeretete és élvezete, a pezsgés, a boldogság, a napsütés, az édes semmittevés. Az olaszok mindennek megadják a módját, imádnak élni, nem bonyolítják túl az életet és ennek hangot is adnak.

A híres olasz elegancia és öltözködés, az olasz művészet, de még a nyelv is életigenlést és a „carpe diem”-et árasztja magából. Az olasz nők szépsége és a férfiak kicsit sem visszafogott bókolási stílusa a közvetlenség, egymás felé történő nyitottság az egyedi olasz lazaság és életstílus jellemzői.

dolce_vita_az_olasz_eletstilus.jpg

Nem létezik számukra az idő fogalma

Az olaszok nem sietnek, számukra – mint a többi mediterrán kultúra számára – a késés elfogadott. Legyen szó közlekedési eszközök menetrendjéről, hivatalos dolgok elintézéséről vagy találkozókról, nem sietik el a dolgot. Ugyanígy a fiatalok sem sietnek elköltözni otthonról, és a munkakeresésre szánt időt sem mérik - bár ehhez hozzátartozik az is, hogy Olaszországban nagyon nehéz munkát találni.

A szieszta az olaszok számára szent. Ilyenkor minden bolt és étterem zárva van, turistákat sem kímélve. Ennek köszönhető, hogy estére az olaszok kipihentek, energikusak és hangos, vidám közös vacsorákat rendeznek, ahol az egész család vagy baráti társaság együtt tölti az estét.

Az olasz temperamentum híresen impulzív és hangos, ugyanakkor vidám és kedves. Beszéd közben heves gesztikulációkkal fejezik ki mondanivalójukat és hangot adnak minden érzésüknek. Árad belőlük a szeretet és nagyon családközpontúak. Még mindig igaz az olasz családokra, hogy több generáció is együtt él egy háztartásban.

Az olasz konyha fontossága az olaszok számára

Az olaszok számára az étel és az étkezés szent, egy igazi rituálé. Órákon át tartó lakomákat rendeznek, ahonnan a tésztafélék és a borok sem hiányozhatnak. Minden háztartásra és étteremre igaz, hogy a mamma főztje a legjobb, amire sok étterem arculata is épül.

Az, ahogyan az olaszok főznek és élvezik az ételek ízét, páratlan az egész világon. Jellegzetes a vacsorát megelőző vacsora, az aperitivo, ami egyfajta bemelegítés a nagy étkezésekre. Az olasz kávé és fagylalt szintén elmaradhatatlan, ami azonban ezeknél is fontosabb, hogy kivel és hogyan fogyasztják ezeket. Hiszen az olaszok olyannyira társasági emberek, hogy a legfontosabb számukra az együtt töltött minőségi idő és az, akivel eltöltik azt.

dolce_vita_az_olasz_eletstilus2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://adriahirado.blog.hu/api/trackback/id/tr1613831690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Adria híradó

Az adriai-térséget körülölelő hírek, érdekességek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása