Adria híradó

Hasznos információk az Adriai-tengerről és környékéről

Brač-sziget 2 kihagyhatatlan látnivalója 1.rész

Ha már Splitben járunk, ne hagyjuk ki a tőle komppal alig 1 órányira, katamránnal fél órányira fekvő szigetet. Brač nem csak kiegészítője lehet a nyaralásnak, de akár célpontja is, hiszen önmagában is megállja a helyét a legnépszerűbb horvát üdülőhelyek között. A sziget elsősorban kis halászfalvairól, középkori templomairól, az itt bányászott fehér kőről, no és a Zaltni rat strandról híres, melyet az egész világon az egyik legszebbnek tartanak.

Brač szigetére - Supetarba - 50 perc alatt eljuthatunk komppal Splitből. Katamaránnal már fél óra alatt megérkezhetünk, ez Milnában köt ki a sziget nyugati oldalán. Komp indul Makarskából is, egy órás menetidő után ezzel Sumartinba érkezünk meg.


Fontos, hogy ha szezonon kívül utazunk, csak helyben tudunk jegyet vásárolni a kompkikötőben, és vegyük számításba azt is, hogy ilyenkor a járatok ritkábban közlekednek.

Mivel a sziget legnagyobb települése Supetar, érdemes Splitből áthajózni, hogy rögtön itt kössünk ki. Innen a többi településre autóval, busszal, taxival juthatunk át.

Supetar

boat-2740856_640.jpg

Szent Péterről kapta a nevét Supetar, Brač lüktető központja, a sziget egyetlen városi rangú települése. Jeff Blackard, amerikai ingatlanügynök annyira el volt varázsolva a város szépségétől, hogy a texasi McKinney-ben felépítette Supetar pontos mását. Akik szeretik a történelmi hangulatú helyeket, Supetarban nem fognak csalódni.

Kora keresztény mozaikok, középkori templom, nemesi családok mauzóleumai és római villák maradványai is láthatók itt. Kővel kirakott utcáin sétálva érdemes benézni a 18. században egy ókeresztény templom maradványain felépített Angyali Üdvözlet plébániatemplomba. Ellátogathatunk a Petrinovic család mauzóleumába, mely a híres fehér brač-i kőből készült, neobizánci stílusban. Ezt a város felett magasodó temetőben találjuk meg.


Az aktív kikapcsolódási lehetőségeket is megtaláljuk itt. A környék túraútvonalai közül az Olajbogyó útjai (Maslinovi puti) és a Dolcevita túraösvények emelkednek ki. Az Olajbogyó útjai ösvény 6 km hosszú, kiindulópontja Mirca falu. Az út során bejárhatjuk az olajbogyó ültetvényeket, végül pedig Prihod falunál megismerhetük az olajbogyó feldolgozásának titkait.


A Dolcevita túraútvonal szintén 6 km hosszú, rajta keresztül Supetar belső zöld területeit fedezhetjük fel. Az út érinti Donji Humac és Dracevice településeket, valamint több vendéglátóhelyet, ahova érdemes betérni a helyi borok, olajbogyók, sajtok, birkasültek miatt. A rekkenő hőségben a Banj-öböl frissítő úti cél, homokos stranjdja a gyermekes családoknak is ideális.

Milna

milna-2748776_640.jpg

Brač-sziget kisebb települései közül Milna és Sutivan a leginkább figyelemre méltók.
Milna a nyugati oldalon található, tengerparti sétányán éttermek, kávézók, ajándékboltok várják a turistákat. A környéken sok eldugott kis öblöt találhatunk, hajót is lehet bérelni. A falu a hajósokat is várja 3 kikötővel, több mint 300 kikötőhellyel.

A bejegyzés trackback címe:

https://adriahirado.blog.hu/api/trackback/id/tr3714000396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokisüti 2018.05.26. 23:59:17

Tényleg nagyon szuper hely .

Dr G Nora 2018.06.06. 11:54:16

Csodálatos a sziget, nekünk Sutivan a kedvenc, de Bol strandját is látni kell! Supetarban sok jó étterem van a kikötőben, állandó szálláshelyünk pedig már évek óta a Villa LaRiva apartmanház Sutivan városkában. Nagyon ajánlott úti cél!!

Angorsky 2018.06.06. 11:55:06

És hol marad a legszebb része:Bol??

Adria híradó

Az adriai-térséget körülölelő hírek, érdekességek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása