Adria híradó

Hasznos információk az Adriai-tengerről és környékéről

Horvát ízvilág az Adriai tengerparton

Egy igazán kiadós nyaraláshoz hozzátartozik a kulináris élvezetekben való elmerülés is. Egy idegen országba látogatva érdemes kipróbálni a helyi specialitásokat, hiszen azok szerves részei az adott kultúrának és akár új receptekkel gazdagodva térhetünk haza.

Az Adria szerelmesei bizonyára tudják, hogy nem beszélhetünk olyan értelemben tipikus horvát konyháról, mint mondjuk az olasz vagy a magyar esetében. A horvát ételekre a sokszínűség jellemző és az, hogy számos kultúra ízei megtalálhatók benne. Ezért Horvátországról elmondható, hogy történelmének és földrajzi fekvésének köszönhetőn ételeiben visszaköszön az olasz, a magyar, a török, a görög és a szerb ízvilág. Nézzük, milyen ételkombinációkkal találkozhatunk a horvát tengerpartokon.

Halételek

Természetesen a legnépszerűbbek a különféle halból készült ételek, mint például a tengeri herkentyűkből készült fűszeres ragu, a brodet, melyet polentával tálalnak. Ezen kívül a halakat grillezve vagy főzve a legkülönfélébb receptek szerint készítik el. Főleg tonhalat, tintahalat és szardíniát, de cápaféléket és polipokat is gyakran fogyasztanak. Különlegességnek számít a tintahal tintájával színezett fekete rizottó, továbbá nagy népszerűségnek örvend a citrommal ízesített szardellafajta, a girice és a grillezett hal, melyet egyszerűen fűszerezve, szabad tűzön sütnek.

a_horvat_izvilag_2.jpg

Húsételek

Egyik horvát specialitás a peka segítségével készült hús- vagy halétel. A peka egy speciális harang alakú fém eszköz, amely alatt, szabad tűzön megpárolják az ételt. Halakat, tengeri herkentyűket és zöldségeket főznek így lassan sokáig, aminek köszönhetően nagyon jól összeérnek az ízek. A dalmát konyha királynője pedig az ún. pasticada, a vörösborban párolt borjúfilé, melyet házi készítésű gnocchival tálalnak. Ugyanilyen jellegzetes a prlolica, fokhagymás marhahús vagy a janjenita, roston sült bárány.

Édességek

Híres a minden horvát pékségben kapható túrós burek, mely hasonlít a réteshez, a különböző ízekben elkészített sütemény, a strukli, valamint az olajban kisütött fánkszerű fritule, amely állítólag annyira finom, hogy nem lehet vele betelni.

Az ételkülönlegességek sorát természetesen még lehetne folytatni, hiszen a kulináris élvezeteknek nem lehet határt szabni. A horvátok nem csupán a főzést, hanem az étkezéseket is különleges boraikkal koronázzák meg. Mindez bizonyítja, hogy Horvátországba nem csupán a tengerpart miatt érdemes ellátogatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://adriahirado.blog.hu/api/trackback/id/tr2413726474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Adria híradó

Az adriai-térséget körülölelő hírek, érdekességek.

Friss topikok