Adria híradó

Hasznos információk az Adriai-tengerről és környékéről

Horvátország magyar történelmi emlékei

Mivel Horvátország és Magyarország többszázéves közös múltra tekint vissza, számos olyan hely és emlékmű maradt fenn a mai napig, ami erre az időszakra emlékeztet. Aki horvátországi nyaralásra indul, ne csak a tengerpartokat kutassa, hiszen izgalmas és élménydús látnivalókat ígérnek ezek az emlékművek is, melyeket most röviden bemutatunk.

Történelmi séta a múltba

A legtöbb esetben összeköthetjük a kellemest a hasznossal, hiszen számos magyar emlékeket őrző horvát város a tengerparton fekszik. Így részünk lehet a tengerparti kikapcsolódásban és a kulturális feltöltődésben is egyszerre. Szervezett kirándulások keretén belül, de önállóan is megtehetjük a magyar emlékhelyeket felkutató „zarándokutat”.

horvatorszag_magyar_tortenelmi_emlekei.jpg

A népszerű Dubrovnikban találjuk példuál első magyar királyunk, Szent István ereklyéit, melyet a domonkos kolostor rejt magában. Szintén ebben a városban őrzi a ferences kolostor Szent László király jobbját. A Roland-oszlopot Luxemburgi Zsigmond ajándékozta a városnak, amely Szabó Lőrinc költőnk egyik kedvenc városa is volt. 

A magyar utazóközönség legkedveltebb célpontja Pula városa, mely szintén tartogat látnivalókat a magyar történelem iránt érdeklődőknek. A Szent Ferenc templomban megtekinthetjük Salamon király sírkövét. Ezen kívül Horthy Miklós nevét is Pula városához köthetjük, hiszen itt született fia, István. A trianoni békeszerződés előtt a város Magyarországhoz tartozott és Pólának hívták.

horvatorszag_magyar_tortenelmi_emlekei2.jpg

Üdülőhelyek régen és most

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején Fiume volt Magyarország legnagyobb kikötője, mely ma is számos magyar emlékművet őríz: itt található a Batthyány-villa, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, a Hauszmann tér, a Deák korzó és a Baross emléktábla.

Opatija városa a Monarchia idején a legkedveltebb üdülőhelyek egyike volt. Számos híresség látogatott ide, művészek, írók közkedvelt nyaralási célpontja volt. I. Ferenc József király is gyakran járt ide, továbbá két magyar politikai személyiség, Kamermayer Károly, Budapest első polgármestere és Gróf Szapáry Gyula magyar miniszterelnök is itt töltötte élete utolsó éveit.

A sort még lehetne folytatni, hiszen a magyar történelmi emlékek szerte az országban megtalálhatóak, tehát akit érdekel a történelem és külföldön is felkutatná nemzetünk büszkeségeit, az bátran vágjon neki egy horvátországi utazásnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adriahirado.blog.hu/api/trackback/id/tr3313814518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.05.25. 09:09:36

Pula vagy magyar nevén Póla sosem tartozott Magyarországhoz, a monarchia része volt, ahogy Galícia, Csehország vagy teszem azt Görz.
Másrészt, ha ennek a városnak a magyar nevét is leírtad, a sokkal elterjedtebb Abbáziát is illett volna odabiggyeszteni Opatija után.
Salamonnak csak tulajdonítják azt a sírkövet, sajnos igazolni nem lehet, hogy valóban az övé lett volna.
Egyébként nagyon örülök, hogy valakit a horvát tengerpart magyar emlékei is érdekelnek, még bőven lenne fantázia a témában. Például tudtad, hogy Kőszeg védője, Jurisics Miklós Zengg várában született?

Adria híradó

Az adriai-térséget körülölelő hírek, érdekességek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása