Adria híradó

Hasznos információk az Adriai-tengerről és környékéről

Horvátországban készülsz ingatlant vásárolni? Erre figyelj!

Töretlenül nagy a magyar vásárlók érdeklődése a horvátországi ingatlanok iránt. Bár a tengerparti nyaralók árai 15-20%-kal is nőttek az elmúlt évihez képest, mégis egyre többen vesznek házat a horvát partokon. 20 millió forint alatt a vásárlásra reményünk sem lehet, de ha kezünkben a megfelelő mennyiségű tőke, még akkor is érdemes tisztában lenni néhány fontos részlettel, pl. az építési engedélyekkel és építési területekkel kapcsolatban.

city-3491479_640.jpg

Az elmúlt 13 évben a horvát ingatlanpiacot a káosz szóval jellemezhettük volna leginkább. Ez pedig elsősorban az építési engedélyek hiányára, a kijelöletlen építési területekre nézve volt igaz és igaz még napjainkban is. Ez nem az ingatlan eladásra kínáló tulajdonos számára okoz gondot, hanem a vevőnek, főleg, ha az külföldi.

Horvátországban 2005-ben lépett életbe az új építési törvény, melynek értelmében a tengerparttól számított 70 m-es sávon belül nem lehet építési engedélyt kiadni magánházakra. A közvetlen tengerpart tehát ettől kezdve csak a turizmust szolgáló létesítményeknek állhat rendelkezésére, kizárólag kempinget, szállodát, éttermet lehet ebben a sávban felépíteni. Tállasy Berta, a TARA-Bitzer Turisztikai Kft. vezetője szerint ez a rendelet azonban nem vonatkozik a rendszerváltás előtt épült ingatlanokra. Annál inkább érinti azonban az elmúlt 10 évben felhúzott nyaralókat, melyeknek akár a lebontására is kötelezhetik a tulajdonosokat.

Mire figyelj, ha Horvátországban készülünk ingatlant vásárolni?

Ha tehát Horvátországban készülünk ingatlant vásárolni, oda kell figyelni a jogi háttér tisztázására, ezt pedig akkor tudjuk legalaposabban véghez vinni, ha magyar ingatlanközvetítőt kérünk fel a feladatra. Egy ilyen szakember 3-4%-os jutalék ellenében rengeteg utánajárástól kímélhet meg minket. Némiképp leegyszerűsíti a dolgot, hogy a horvát Földhivatal folyamatosan digitalizálja az adatbázisát, így a legtöbb telek adatai már angolul is elérhetőek interneten.

A rendezési terület kijelölése azonban még nem mindenhol valósult meg. Vir-szigeten például még mostanra sem sikerült eldönteni, hogy hol húzódik pontosan az a bizonyos sáv. Ennek tudható be, hogy a szigeten a többihez képest jóval alacsonyabb négyzetméter árakon kínálják a telkeket. Ám az olcsó vásárlás komoly kockázatokkal járhat.

Az árak 1500-2500 euró/négyzetméter között vannak átlagosan, de a magyarok által leginkább kedvelt részeken, Krk-szigeten, Dél-Dalmáciában és az Isztria közelebbi részein legalább 1800 eurós négyzetméter árakkal kell számolnunk.

Ez a krk-szigeti ingatlanok induló ára is, de az átlagos árak 2000 euró körül mozognak. Krk óriási előnye, hogy közel van Magyarországhoz - Budapesttől csupán 520 km - és egészen odáig autópályán mehetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://adriahirado.blog.hu/api/trackback/id/tr3014111527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2018.08.20. 09:55:14

Stadionok idióta építése helyett abból a temérdek elszórt pénzből állami támogatást lehetne adni a magyar állampolgároknak, hogy a Kárpát-medencében földet, ingatlant vásároljanak külföldiektől.

Adria híradó

Az adriai-térséget körülölelő hírek, érdekességek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása