Adria híradó

Hasznos információk az Adriai-tengerről és környékéről

A híres olasz konyha gyöngyszemei

Ha az olasz Adriára tervezzük a következő nyaralást, akkor már önmagában az olasz konyha is lehet utazásunk fő célja. Ki ne ismerné az olyan világszerte elterjedt olasz ételeket, mint a lasagne, spagetti, risotto vagy természetesen a pizza, aminek Olaszországban 182 féle elékszítési módja van. Azonban óriási hiba lenne ezeket nem megkóstolni épp ott, ahonnan származnak. Hiszen a helyi, tradicionálisan elkészített változatok nem érnek fel az itthon is kapható verziókkal.

a_hires_olasz_konyha_gyongyszemei1.jpg

Olasz dolce vita

Az olaszok szeretik megadni a módját mindennek, szeretik élvezni az életet és ez étkezési szokásaikon is érződik. Ott nem a nálunk megszokott előétel-főétel-desszert sorrend a szokás, sőt, a napközbeni étkezések is kicsit másképp történnek, mint itthon. Keveset esznek reggelire, aztán jön a hosszú szieszta, amikor még sok esetben a turisták sem találnak nyitva éttermet vagy boltot, azonban vacsoránál mindent bepótolnak. Sok fős asztaltársaságban vacsoráznak és sokféle fogást fogyasztanak, amit megosztanak egymással. Előételként mindenféle mediterrán falatokat esznek – tenger gyümölcsei, sajtok, zöldségfélék, húsok. Ezt követi egy laza leves, rizottó vagy gnocchi, régiótól függően. Most jön még csak a főétel, valamilyen marhából vagy borjúból készült finomság salátával vagy grillezett zöldségekkel körítve. És természetesen a desszert sem maradhat el, amiben szintén nagyon otthon vannak: tiramisu, panna cotta vagy a híresen finom olasz fagylaltok.

a_hires_olasz_konyha_gyongyszemei2.jpg

Olasz specialitások

Ha már unjuk a pizzát és a spagettit, akkor is tartogat még számunkra különlegességeket az olasz gasztronómia. Az olasz minestrone leves például az egyik legkedveltebb paradicsomos zöldségleves. Nagyon finom a paradicsomos sajtos rakott padlizsán, ami egy dél-olasz különlegesség, vagy Róma specialitása, a zsályás borjúszelet pármai sonkával. Igazi ínyencségnek számít a körtés gorgonzola sajtos rizottó vagy a tipikus olasz vasárnapi étel, a ricottás-spenótos cannelloni, ami egy csőtésztaféle és tulajdonképpen ízlés szerint bármivel meg lehet tölteni. A gnocchi az egyik legismertebb tésztaféle Olaszországban, amit szintén számtalan módon el lehet készíteni, édesen vagy sósan ízesítve. Legismertebb formája a gnocchi alla sorrentina, ami a galuskaféle tésztából, paradicsomból, bazsalikomból és mozzarellából áll. A szarvasgomba és a pesto pedig nagyjából egyetlen olasz ételből sem hiányozhat. Érdemes minél több különleges ételt megkóstolni, hiszen páratlan élményben lesz részünk.

a_hires_olasz_konyha_gyongyszemei.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://adriahirado.blog.hu/api/trackback/id/tr513789610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Adria híradó

Az adriai-térséget körülölelő hírek, érdekességek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása