Horvátország elsősorban a páratlan szépségű tájak és a különleges történelmi látnivalók kapcsán jut eszünkbe. Tény azonban, hogy gasztronómiája is megér egy misét, pláne, hogy abban többféle konyhaművészet is egyesül, ennek köszönve egyediségét.
A horvát konyha egyébként sokban hasonlít az olaszhoz, de persze megvannak a maga sajátosságai, amelyek mindenképpen figyelmet érdemelnek a nyaralás során is. Lássuk, mit érdemes enni akkor, ha a napfürdőzés és a városnézés után valamelyik vendéglátóhelyen zárnánk a napot!
Fókuszban a tengeri étkek
A dalmát konyha legjellemzőbb fogásai természetesen a tenger gyümölcsei, melyeket változatos formában használnak fel a chefek. Kevesen tudják, de a halakat főként tengervíz és bor kettősében főzik, ami különleges ízvilágot kölcsönöz az alapanyagok számára. A tonhal, a tintahal, a makréla és a szardínia legalább olyan nagy népszerűségnek örvendenek, mint a rákok és polipok, de akár cápafélék közül is választhatunk az étlapon.
Ha osztrigára és kagylóra fájna a fogunk, akkor ezeket mindenképpen a lelőhelyek közelében érdemes megkóstolni, ugyanis ezeken a helyeken sokkal olcsóbbak. A friss saláták mindig jól mennek a tenger gyümölcsei mellé, de természetesen egyéb lehetőségek is adódnak az étlapokon. A halak mellett a fokhagymában sütött marhahús vagy a füstölt, szárított sonka is kedvelt. A báránypecsenye egy különleges dalmát bor társaságában igazi kulináris élvezet lehet a Horvátország területén töltött napok alatt.
Változatos köretek és rétesszerű édességek
Köretként gyakran választanak a horvátok gnocchi-t, ami kukoricalisztből készült galuska, de a rizs és a puliszka is sűrűn megtalálható az étlapon. Az ajvart Horvátország területén előételként szívesen fogyasztják, ez paradicsomból, padlizsánból és zöldpaprikából álló püré. A cevapcici nevét szinte mindenki ismeri, ám Horvátország konyháin messze jobb ízzel rendelkezik, mint a nálunk, fagyasztóban megtalálható fajták.
Az olasz hatás leginkább abban érződik, hogy a ravioli, a tésztafélék, és a füstölt sonka is helyet kap a horvát gasztronómiában. Az édesszájúak kedvelt fogása a burek, ami leginkább a hazai réteshez hasonlítható, Zágráb környékén pedig az almával, sajttal töltött strukli a népszerű.
Horvátország tehát sokkal többről szól, mint a turisztikailag frekventált látnivalók soráról. A kint tartózkodás alkalmával nem érdemes kihagyni a horvát gasztronómia remekeit, melyek felejthetetlen kulináris élményekkel gazdagítanak.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.