Adria híradó

Hasznos információk az Adriai-tengerről és környékéről

Horvátország gasztronómiai értékei - ahol nem csak halakat ehetünk!

Horvátország elsősorban a páratlan szépségű tájak és a különleges történelmi látnivalók kapcsán jut eszünkbe. Tény azonban, hogy gasztronómiája is megér egy misét, pláne, hogy abban többféle konyhaművészet is egyesül, ennek köszönve egyediségét.

A horvát konyha egyébként sokban hasonlít az olaszhoz, de persze megvannak a maga sajátosságai, amelyek mindenképpen figyelmet érdemelnek a nyaralás során is. Lássuk, mit érdemes enni akkor, ha a napfürdőzés és a városnézés után valamelyik vendéglátóhelyen zárnánk a napot!

Fókuszban a tengeri étkek

A dalmát konyha legjellemzőbb fogásai természetesen a tenger gyümölcsei, melyeket változatos formában használnak fel a chefek. Kevesen tudják, de a halakat főként tengervíz és bor kettősében főzik, ami különleges ízvilágot kölcsönöz az alapanyagok számára. A tonhal, a tintahal, a makréla és a szardínia legalább olyan nagy népszerűségnek örvendenek, mint a rákok és polipok, de akár cápafélék közül is választhatunk az étlapon.

cuisine-831580_640.jpg

Ha osztrigára és kagylóra fájna a fogunk, akkor ezeket mindenképpen a lelőhelyek közelében érdemes megkóstolni, ugyanis ezeken a helyeken sokkal olcsóbbak. A friss saláták mindig jól mennek a tenger gyümölcsei mellé, de természetesen egyéb lehetőségek is adódnak az étlapokon. A halak mellett a fokhagymában sütött marhahús vagy a füstölt, szárított sonka is kedvelt. A báránypecsenye egy különleges dalmát bor társaságában igazi kulináris élvezet lehet a Horvátország területén töltött napok alatt.

Változatos köretek és rétesszerű édességek

fresh-pasta-2080419_640.jpg

Köretként gyakran választanak a horvátok gnocchi-t, ami kukoricalisztből készült galuska, de a rizs és a puliszka is sűrűn megtalálható az étlapon. Az ajvart Horvátország területén előételként szívesen fogyasztják, ez paradicsomból, padlizsánból és zöldpaprikából álló püré. A cevapcici nevét szinte mindenki ismeri, ám Horvátország konyháin messze jobb ízzel rendelkezik, mint a nálunk, fagyasztóban megtalálható fajták.

Az olasz hatás leginkább abban érződik, hogy a ravioli, a tésztafélék, és a füstölt sonka is helyet kap a horvát gasztronómiában. Az édesszájúak kedvelt fogása a burek, ami leginkább a hazai réteshez hasonlítható, Zágráb környékén pedig az almával, sajttal töltött strukli a népszerű.

Horvátország tehát sokkal többről szól, mint a turisztikailag frekventált látnivalók soráról. A kint tartózkodás alkalmával nem érdemes kihagyni a horvát gasztronómia remekeit, melyek felejthetetlen kulináris élményekkel gazdagítanak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adriahirado.blog.hu/api/trackback/id/tr2714190949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Adria híradó

Az adriai-térséget körülölelő hírek, érdekességek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása