Adria híradó

Hasznos információk az Adriai-tengerről és környékéről

A flamingók rózsaszínre festették a Narta-lagúna csillogó vizét

A szabadság egyik világszerte ismert szimbóluma a madár. A jelképek világán túl, a fizikai síkon szárnyalni vágyó madarak békéje azonban nem mindig lehet teljes.

A 2020-as világjárvány okozta otthon tartózkodásokból kifolyólag történt némi változás…

Az emberek visszahúzódása, elzárkózása, úgy fest, az állatok világának felpezsdülését idézte elő. Az Albán fővárostól, Tiranától, mintegy 140 kilométernyi távolságban található Narta-lagúna flamingóinak esély adódott a zavartalan életre.

Ezt támasztja alá az alábbi, 2020. május 2-án készült fotó is az Adria partján elterülő lagúna örömteli lakóinak felszabadultságáról:

adria.jpeg

Kép forrása: apnews.com

A madármegfigyelők és a helyi lakosok szerint a flamingók hozzávetőleges száma 3000 körüli a Narta-lagúnában. A vírus idejére életbe léptetett intézkedéseknek, távolmaradásoknak – ekként a lagúna körüli emberi tevékenységek jelentős lecsökkenésének – köszönhetően a flamingók mellett más madarakra is felfigyeltek; így példaként pelikánokra és gémekre is.

A koronavírus okozta nyüzsgés átmenetileg csillapodni látszik, a madarak pedig a nyugalom mellett bőséges élelmet is találtak maguknak az Adria ezen idilli területén. Ebből kifolyólag a kutatók arra kíváncsiak, hogy ez a lagúnabeli háborítatlanság elősegíti-e a flamingók életében a fészkelési és szaporodási hely létrehozását

Az elmúlt évek során a növekvő turizmus, a nyüzsgő ipar veszélyeztetni látszott az ökoszisztémát, melynek a koronavírus-zár adott fellélegzési lehetőséget. Csökkent az autóforgalom okozta zaj, megálltak a halászhajók, a kompok, leálltak a közeli gyárak. Míg az emberi világ lármája elcsitult, a természet ünnepel: a lagúna flamingói fürdenek a békében és kecsesen táncolnak.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adriahirado.blog.hu/api/trackback/id/tr3216197904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Adria híradó

Az adriai-térséget körülölelő hírek, érdekességek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása