Adria híradó

Hasznos információk az Adriai-tengerről és környékéről

Tengerparti veszélyforrások az Adrián

Képzeljük magunk elé az Adria sziklás vagy helyenként homokos tengerpartját, a kék tengert, kellemes vizét, azt, hogy hétágra süt a nap és mi mindezt testközelből élvezzük. Ugye fel sem merül bennünk, hogy bármi elronthatja ezt a kellemes élményt? Pedig ha felkészületlenül megyünk egy tengerpari nyaralásra, akkor annak rossz vége is lehet. Számos apró veszély leselkedik ránk, amiből azonban csak akkor lehet baj, ha óvatlanok vagy felelőtlenek vagyunk.

De mik ezek a veszélyforrások?

Először is banálisnak tűnhet, azonban érdemes inkább más kárán megtanulni, hogy a naptejet soha ne hagyjuk otthon. Mégpedig ajánlott vízállót beszerezni, hiszen a sok úszkálás és pancsolás közben a víz sem véd meg a tűző naptól, ami mediterrán térség lévén, igen erős tud lenni.

Másik veszélyforrás lehet a sziklás part és a felelőtlen mászkálás, hiszen a sziklák csúsznak és szúrnak, úgyhogy balesetveszélyesek. Ennek érdekében ajánlott strandcipőt beszerezni, ami megvéd az esetleges balesetektől, de valami más ellen is védelmet biztosít ...

tengerparti_veszelyforrasok_az_adrian.jpg

Mitől véd meg a strandcipő?

Egy másik lehetséges veszélyforrást jelenthet a tengeri élővilág ismeretének hiánya. Bár az Adriai-tengerben nem élnek emberre kifejezetten veszélyes állatok, főleg nem a fürdőző zónákban, azonban pár kellemetlen apróság könnyen megkeserítheti a nyaralást. Ilyenek például a tengeri sünök bizonyos fajtái, melyek előszeretettel élnek a sziklákon kisebb kolóniákban és melyek tüskéi fájó, égető érzést okozhatnak, ha belelépünk. Ha ez megtörténik, akkor a tüskék egy részét csipesszel, a többit tűvel kell minél hamarabb eltávolítani a bőrből. Egy másik veszélyt jelentő tengeri állat a világító medúza, melynek csalánmérge tartósabb fájdalmat, duzzadt bőrfelületet okozhat. Nagy a baj, ha véletlenül egy egész rajjal találkozunk, ekkor akár fejfájás, hányinger, sőt eszméletvesztés is bekövetkezhet. A medúzacsípésre a legjobb gyógyír az ecet. Dörzsöljük be a csípés területét ecettel, az hatástalanítja a mérget.

tengerparti_veszelyforrasok_az_adrian2.jpg

A szemet gyönyörködtető tengeri virágok között is akadnak olyanok, amelyek mérgezőek és ha rájuk lépünk, kíméletlenül védekezdni kezdenek. Ilyenek például a viaszrózsák vagy a kövi aranyrózsa. Ellenük is védelmet nyújthatnak a strandcipők.

Mielőtt eluralkodna rajtunk a félelem és pánik, és soha többé nem akarnánk tengerpart közelébe menni, fontos tisztában lennünk azzal, hogy a felsorolt tengeri élőlények egyike sem támad önként emberre, csupán önvédelemből, ha veszélyben érzi magát. A többi tengerrel és óceánnal ellentétben, az Adrián minimális az esély még a kisebb balesetekre is, ha betartunk pár alapvető szabályt, melyek közül a legfontosabb: mindent a szemnek, semmit a kéznek ... vagy a lábnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://adriahirado.blog.hu/api/trackback/id/tr5913708106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Adria híradó

Az adriai-térséget körülölelő hírek, érdekességek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása