Adria híradó

Hasznos információk az Adriai-tengerről és környékéről

Az Adriai-tenger szigetvilága

Az Adriai-tenger szigetvilága több mint ezer apró szigetet foglal magába, melyek többsége lakatlan, ugyanakkor sok turista látogatja gyönyörű partjai miatt. A lakatlan szigetek mellett sok olyan is van, melyeken laknak és melyek közkedvelt turistaparadicsomok. Ugyanakkor, mivel nehezebben lehet megközelíteni a legtöbb szigetet és drágább is az odajutás, nem jellemző annyira a tömeges látogatottság még a nyári szezonban sem, mint mondjuk a népszerű horvát strandokon.

A legszebb szigetek

az_adriai-tenger_szigetvilaga1.jpg

A lakott és turisták által kedvelt szigetek régi időkre visszanyúló történelemmel, gazdag kultúrával és világörökségként számon tartott kincsekkel rendelkezik. Az egyik ilyen sziget a Rab sziget, mely a turisták kedvence. Horvátország legnagyobb homokos partja mellett, melyet csak Paradicsom-partként emlegetnek, a 11 km hosszú sziget mediterrán fenyőerdejéről és ókori római kori maradványairól, templomairól híres.

A saját reptérrel rendelkező Krk sziget Horvátország legnagyobb szigete. Világörökségként őrzött épületei felidézik a régi idők hangulatát, üdülői pedig tökéletes kikapcsolódást nyújtanak a pihenni vágyóknak.

Hvar szigetének történelme szintén az ősidőkig nyúlik vissza. Többek között itt található Európa legrégebbi színháza, melynek alapjait a 17. században tették le. Ezen kívül a szigeten és környékén megcsodálhatjuk az ott élő különleges növényvilágot: levendulamezők, babérfák, óriás kaktuszok, különféle fenyőerdők és agavék természetes élőhelye a sziget, kedvező mediterrán éghajlatának köszönhetően.

Plavnik szigete a búvárkodni vágyók számára igen kedvező. Itt a tenger régi ágyúkat és egy hajóroncsot rejteget. A nyugalomra vágyóknak pedig Olib szigetét ajánlott felkeresni, ahol a sekély víz remek strandolási, szörfözési vagy horgászati lehetőséget nyújt.

Különleges szigetek

az_adriai-tenger_szigetvilaga2.jpg

Krapanj szigete Horvátország egyik legapróbb lakott szigete, mely annyira kicsi, hogy autók nem is közlekednek rajta. A sziget lakói évszázadok óta a szivacshalászatból élnek és szivacsaik világszerte híresen jó minőségűek. A turisták megtekinthetik a sziget múzeumát is, mely a szivacshalászat múltját és eszközeit mutatja be. Egy másik különleges sziget az Adriai-tenger közepén található Galesnjak szigete, melyet a Horvát Szerelem Szigetének neveznek, mivel tökéletes szív alakja van. A sziget erdővel borított és csupán nyulak lakják. Véletlenül fedezték fel 2009-ben a Google Earth segítségével és azóta nagyban hozzájárul Horvátország turizmusának virágzásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://adriahirado.blog.hu/api/trackback/id/tr6213735570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Adria híradó

Az adriai-térséget körülölelő hírek, érdekességek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása