Adria híradó

Hasznos információk az Adriai-tengerről és környékéről

Velence, az "Adria királynője"

A 118 szigeten elterülő olasz város szépsége az egész világon egyedülálló. Autók helyett vaporettóval és gondolával lehet közlekedni, hiszen utcák helyett víz folyik az épületek között. A híres velencei karnevál, az autentikus olasz építészet és kultúra, valamint az évszázadokkal ezelőttre visszarepítő város hangulata évről évre több millió turistát vonz be, ami már-már veszélyezteti a város életképességét.

velence_az_adria_kiralynoje.jpg

Az a bizonyos híres híd ...

Aki nem járt még Velencében, annak is ismerős lehet pár helyszín, hiszen olyan filmeket forgattak itt, mint a „James Bond – Casino Royale” vagy a „Szabadlábon Velencében”. Hogy csak a leghíresebb nevezetességeket említsük, ott van mindjárt a Sóhajok hídja, amit bár nehéz megközelíteni a rengeteg fényképezkedő turista miatt, de szinte kötelező látnivaló. A híd az 1600-as években épült és összeköti a Dózse palotát a börtön épületével. A legenda szerint az alatta folyó csatornán szállított rabok sóhajairól kapta a nevét.

A város központjában található a Szent Márk tér, ami állítólag a világ legszebb tere, és olyan híres épületek veszik körül, mint a Szent Márk bazilika és a Dózse palota. A 14. században épült Dózse palota eredetileg parlamentként és a dózsék – magas rangú állami tisztségviselők – lakhelyéül szolgált. Ma már múzeumként funkcionál, és az odalátogatók bepillantást nyerhetnek az olyan rejtett zugaiba, ahonnan Casanova az 1700-as években megszökött.

A Szent Márk bazilika és harminc emeletes harangtornya, a palotákkal szegélyezett Grand Canal és a város legrégebbi hídja, a Rialtó-híd is mind-mind Velence fő attrakcióihoz tartozik.

velence_az_adria_kiralynoje1.jpg

Tudatos turisták

Mind amellett, hogy a természeti körülmények is megnehezítik a helyzetet – évente fél mm-t süllyed a város –, a tömegturizmus miatt is egyre nehezebb a helyiek élete, ezért fokozatosan elnéptelenedik és élhetetlenné válik a város. A szuvenírboltok, éttermek és szállodák átveszik az uralmat a városban, kiszolgálva a turisták igényeit, azonban háttérbe szorítva az ottlakók szükségleteit.

A Velence központjában kikötő környezetszennyező hajók és az ezzel összefüggő tömegturizmus egyre nagyobb tempóban teszi tönkre a város vízivilágát, élhetőségét és világörökségi minőségét. Egyre kevesebb a munkalehetőség, mivel a minőséget nélkülöző szuvenírboltok átveszik az eredeti, kézzel készített emléktárgyakat – leginkább a tipikus velencei maszkok – készítők helyét. A közelmúltban elindultak olyan kezdeményezések, amelyek ezt próbálják megakadályozni, és a város autentikus helyeit és kézműveseit támogatják. Így a turisták is bepillantást nyerhetnek az igazi Velence életébe, rejtettebb zugaiba és saját maguk is támogathatják életbenmaradását.

velence_az_adria_kiralynoje3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://adriahirado.blog.hu/api/trackback/id/tr5413751570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Adria híradó

Az adriai-térséget körülölelő hírek, érdekességek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása