Adria híradó

Hasznos információk az Adriai-tengerről és környékéről

A szépséges Kotori-öböl

Az Adriai-tenger déli részén található természetes öböl, a Kotori-öböl Montenegró egyik gyöngyszeme, mely természeti kincseivel és gazdag törnénelmi hagyatékával kivívta az UNESCO világörökségi címét. Bár mediterrán térségről van szó, a magas hegyek, fjordok és szorosok szerelmeseinek az Adria szívében tökéletes nyaralási célpont lehet.

Apró szigetek, vízi barlangok és óvárosok övezik az öblöt, mely hegyvidéki térség lévén egész évben tökéletes kirándulási lehetőségeket biztosít. A térség éghajlata nedves szubtrópusi, ami azt jelenti, hogy januárban sem megy fagypont alá a hőmérséklet, nyáron pedig a legmelegebb időszakban is maximum 29°C a hőmérséklet.

a_szepseges_kotori-obol1.jpg

Az öböl látnivalói

A Kotori-öbölben kialakult szigeteket számos legenda övezi. Az egyik ilyen sziget a Szirti Madonna sziget, ami egy földrengés következtében alakult ki, a legenda szerint viszont Perast város tengerészei ezen a helyen süllyesztették el az ellenségek hajóit, majd köveket hordva rájuk, megépítették az apró szigetet. Egy másik kicsi sziget régen a város lakóinak temetőjeként működött, ma pedig kolostor található rajta, melynek nyugalmát a turisták nem zavarhatják meg. A Sziklák Asszonya templom szintén a legendás látnivalókhoz tartozik. A templom az öböl északi sziklás részén található és a legenda szerint ezt is sziklákra építették a hajózó tengerészek.

a_szepseges_kotori-obol.jpg

Számos vár, erőd és citadella épült az öblöt körülvevő kis mediterrán városokban. Ilyen például Kotor háromszög alakú vára, melynek fala négy és fél km hosszú. Az öböl bejáratát egy 19. századi erőd, a Mamula erőd védi, mely régen börtönként működött. A Kotori vár után a második legimpozánsabb erőd az öbölben a Herceg Noviban található citadella, amely a 14. században épült a törökök ellen, ma pedig színházként funkcionál.

Veszélyben a világörökségi státusz

Mindezek után nem nehéz elhinni, hogy a Kotori-öböl már 1979-ben megkapta az UNESCO világörökségi címet. Azonban napjainkban annyira virágzik a tömegturizmus, hogy – Velencéhez hasonlóan – veszélybe sodorta a hely természeti és történelmi minőségét. Mivel egyre több szálloda és turistaközpont épül ki, Kotor óvárosa egyre inkább urbanizálódik és kezdi elveszíteni régi „önmagát”, történelmi jelentőségét. Az UNESCO megtiltotta, hogy előzetes felülvizsgálat nélkül tovább építkezzenek, különben Kotor lekerül a világörökségi listáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://adriahirado.blog.hu/api/trackback/id/tr9213761726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Adria híradó

Az adriai-térséget körülölelő hírek, érdekességek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása