Adria híradó

Hasznos információk az Adriai-tengerről és környékéről

Albán ételkülönlegességek

Az albán kultúrára tett külső hatások a gasztronómiában is tökéletesen tükröződnek. Az olasz, török, görög és szerb ízvilág mind-mind visszaköszön az albán ételekben, melyeknek keveréke különleges helyi specialitásokat eredményez. A földrajzi fekvésnek köszönhetően tipikusak a mediterrán országokra jellemző zöldséges és gyümölcsös, valamint tengeri herkentyűkben és halakban gazdag ételek. Lássuk, melyek azok a tipikus albán finomságok, melyeket nyaralásunk során megkóstolhatunk, vagy akár otthon is elkészíthetünk.

albania_etelkulonlegessegei.jpg

Albánia, az intenzív ízek országa

Az egyik legnépszerűbb albán nemzeti étel, melyet már külföldön is elkészítenek, a burek. Ez a leveleles tésztából készült szendvicsszerű étel laktató, olcsó és a gyorskajákhoz hasonlóan mindenhol kapható. A hamburger helyi konkurenciájaként terjedt el és hatalmas népszerűségnek örvend a balkán országokban. Tölteléke igen változatos: általában túróval töltött, de lehet spenótos, húsos vagy akár édes verziót is kapni belőle.

Mivel Albániában sok a juh és a kecske, ezért gazdag hús- és tejforrásukat kihasználva, számtalan húsos ételt készítenek. Ilyen például a joghurtban sült bárány, amit tipikus cserépedényben készítenek el, vagy egy igazán megosztó, de ínyencségnek számító albán ételkülönlegesség, a birkabélbe töltött belsőségekből készült nyárs, a kukurec.

albania_etelkulonlegessegei2.jpg

A speciális albán agyagedényben készült ételek is nagyon népszerűek. Ezeket általában borjúhúsból és zöldségekből készítik. Egy tipikusan ebben az edényben készült különlegesség a fergese, ami leginkább a magyar lecsóhoz hasonlít, azonban túróval készül. Tálaláskor még rotyog az étel, hiszen az agyagedény jól megtartja a hőt. Kukoricakenyérrel szokták fogyasztani.

A balkáni országokra jellemző rostilj is bármelyik étteremben megtalálható az étlapon. Ez egy rostonsült húsfélékből, halból, zöldségekből és sajtokból összeállított tál, melyet salátával és frissen sült lepénykenyérrel fogyasztanak.

albania_etelkulonlegessegei_2.JPG

Tipikus még a mindenhol kapható pisztrángból és tengeri herkentyűkből készült ételkülönlegesség, az albán módra készített babgulyás, a birkából vagy kecskéből készült fejleves és pacal, a fasírthoz hasonló húsgolyó, a kosz nevű jellegzetes joghurtital és a minden mennyiségben fogyasztható pirított magvak. Ha Albániában járunk tehát, biztosan nem fogunk éhezni, ráadásul minden nagyon kedvező áron beszerezhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://adriahirado.blog.hu/api/trackback/id/tr7213820480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2018.05.25. 09:12:47

Es amig beszerzed kedvezo aron a burekedet, addigra el is tunt a penztarcad, az autod, a gyereked es feleseged.

Máttyáskirály 2018.08.20. 09:56:02

Sünmalac, kb 2x 1 hetet motoroztunk Albániában és soha, senki, semmihez nem nyúlt, el nem vett, .... pedig volt hogy a tabletet is a motoron felejtettem, kabátot ott hagytuk. Euróval fizettünk mindenütt, és az utolsó eurócenting pontosan adtak vissza, nem volt kerekítés...lehúzás, a borravalót pedig boldogan megköszönték. .... ha út szélén megálltunk, kb 3 percen belül megállt valaki megkérdezni eltévedtünk-e, segítsen (mert táblák nem voltak) ? ...... szóval nem mondanám hogy olyan tárcalopós - emberevős hely az.

Adria híradó

Az adriai-térséget körülölelő hírek, érdekességek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása