Adria híradó

Hasznos információk az Adriai-tengerről és környékéről

Gasztronómiai utazás Montenegróba

A mediterrán térségre jellemző gazdag, sokszínű és egészséges táplálkozás Montenegróban is ugyanúgy tettenérhető, mint Olaszországban, Horvátországban vagy Albániában. Montenegróban keveredik a tipikus balkán ízvilág a többi mediterrán és nemzetközi hatásokkal.

A különleges montenegrói ételeket itt is meghatározza a kedvező éghajlat, a helyiek kifinomult ízlése és főzéshez való érzéke, aminek köszönhetően rendkívül egészséges ételkülönlegességeket tudnak kreálni. A montenegrói gasztronómiát egyrészt a tengerparti fekvés miatt a halakban és tengeri herkentyűkben gazdag ételek határozzák meg, másrészt a magas hegyvidéki főzési kultúra, melyre a gyümölcsökből, zöldségekből, tejtermékekből és roston sült húsokból álló ételek a jellemzőek.

gasztronomiai_utazas_montenegroban.jpg

Helyi specialitások

Ha Montenegróban járunk, természetesen itt is találkozhatunk a népszerű, laktató balkán eledellel, a burekkel. Azonban ha még speciálisabb, igazi montenegrói különlegességeket szeretnénk megkóstolni, akkor érdemes felkeresni a hagyományos éttermeket, ahol garantáltan helyi ételeket kapunk.

Ilyen például a pršut, ami egy jellegzetes szárított sonka, melyet leginkább előételként, különböző sajtokkal tálalva fogyasztanak. Ezt követik a különleges levesek, mint például a sajtos csalánleves, zöldhagymás burgonyaleves, a čorba, ami egy sűrű zöldségleves húsdarabkákkal, vagy a vargánya krémleves pásztor módra.

Ízletes főételeik közül érdemes kiemelni a tejben vagy parázson sült bárányt, szárított juh- vagy marhahúst különböző köretekkel, a podgoricai pecsenyét, a njegusi és a drumitori steaket. Feltétlenül kóstoljuk meg még a darált húsból készült rántott palacsintát, a pljeskavicát, a čevapit, ami a čevapčiči egy könnyedebb változata, a raštant, ami szárított kecskehúsból készült kelkáposzta, valamint a roston sült májat, szűzpecsenyét és rablóhúst.

Tenger gyümölcsei

gasztronomiai_utazas_montenegroban1.jpg

Természetesen a tengeri herkentyűk és halak szerelmesei is találhatnak maguknak kedvükre való fogásokat, hiszen olyan különleges étekelet készítenek Montenegróban ilyenekből, mint a polip gulyás, fehérborral és különleges tengerparti fűszerekkel ízesített kagylók, zöldséges lazac, töltött vagy roston sült kalmár, tenger gyümölcseiből készült rizottó vagy a puliszkás halászlé.

Ezeken kívül érdemes megkóstolni a frissen termett fügét, szőlőt és diót, a kecske- és a juhtejet, valamint a különböző sajtkészítményeket, melyek olívabogyóval és szárított sonkával igazi kulináris élményben részesítenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://adriahirado.blog.hu/api/trackback/id/tr3713873814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drago Brutic1 2018.05.25. 09:08:27

A felsorolt ételek közt semmi helyi specialitás, ami más balkáni országban ne volna. A prsut egy disznócombból készült szárított sonka, ami ugyanúgy lehet szerb, bosnyák, montenegrói, mint dalmát. Kis utánajárással kideríthető, hogy a montenegrói változata a njeguši pršut, ami egy Kotor melletti faluról kapta a nevét.
Egyik balkáni konyhát sem nevezném "különlegesnek", alapvetően paraszti eredetű, síkegyszerű gasztronómia, kevés változatossággal. Ettől függetlenül finom és laktató, de nem különleges.

Adria híradó

Az adriai-térséget körülölelő hírek, érdekességek.

Friss topikok

süti beállítások módosítása